فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و سوم شماره 174 (خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید علیزاده*، منیره عزیزی، کامبیز پوشنه، پریسا تجلی صفحات 9-25
    زمینه و هدف

    از آنجایی که توجه مشترک، پایه ای برای یادگیری مهارت های محوری ازجمله زبان، ارتباطات اجتماعی وشناخت اجتماعی فراهم می کند، به یک هدف برای مداخله درمانی برای کودکان با اختلال طیف اتیسم تبدیل شده است.ازاین رو، هدف این پژوهش شناسایی و تدوین مولفه های برنامه آموزش توجه مشترک با رویکرد سنتز پژوهی و براساس اصولمداخله به هنگام برای کودکان با اختلال طیف اتیسم بود.

    روش

    روش به کار گرفت هشده در این پژوهش کیفی و از نوع سنتز پژوهی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمام مقالات،پایان نامه ها و پژوه شهای آموزش توجه مشترک به کودکان با اختلال طیف اتیسم بود که با واژه های کلیدی آموزش توجه مشترک؛برنامه توجه مشترک و اختلال طیف اتیسم از طریق موتورهای جستجوگر و پایگاه های منابع علمی انگلیسی زبان شامل پا بمد، امبیس، ای پی ای سای اینفو، پروکویست، گوگل اسکولار، ساینس دایرکت، اسپیرینگر، و علاوه بر واژه های کلیدی بالا آموزش توجه مشترک و برنامه توجه مشترک از طریق پایگا ه های فارس یزبان مگ ایران و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی مورد جستجوقرار گرفتند. از بین 60 مقاله منتشرشده در گستره زمانی سال های 2010 تا 2021 ، تعداد 34 مقاله پژوهشی به زبان های فارسی وانگلیسی انتخاب شدند. در این پژوهش از روش سندلوسکی و باروسو برای طبقه بندی داده های سنتز پژوهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش ها پس از تحلیل، کدگذاری و طبقه بندی شاخص هایی نشان داد، مولفه های آموزش توجه مشترکبه کودکان با اختلال طیف اتیسم 3 تا 5 ساله مبتنی بر 7 مقوله اصلی اساسی و بنیادی شامل یافت توجه، آغازگری توجه مشترک؛ پاسخ به توجه مشترک؛ شروع درخواست های رفتاری؛ پاسخ به تعامل اجتماعی؛ آغاز تعامل اجتماعی و پاسخ به درخواست های رفتاری استوار است و تمرین ها و فعالیت های آموزشی توجه مشترک است که می توانند مبتنی بر این مولفه هاطراحی، اجرا و ارزیابی شوند. روایی محتوایی برنامه در روش والتز و باسل به طورکلی برابر با 84 / 0 می باشد که بیانگر رواییمحتوایی مناسب و قابل قبول برای این برنامه است.

    کلیدواژگان: آموزش توجه مشترک، برنامه توجه مشترک، توجه مشترک، کودکان با اختلال طیف اتیسم
  • مهدی محمودی* صفحات 26-36
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یادگیری از طریق ایستگاه چرخشی بر مهارت حل مسیله و یادسپاریدرس ریاضی و مقایسه آن با روش سنتی در دانش آموزان پایه هفتم با اختلال طیف اتیسم بود.

    روش

    پژوهش با شبه آزمایشی انجام شد که در آن از طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعهآماری شامل تمامی دانش آموزان پایه هفتم با اختلال طیف اتیسم در دو منطقه شهر تهران در سال تحصیلی 99 - 1398 و به تعداد 30 نفر بود. از روش نمونه گیری در دسترس، دانش آموزان پایه هفتم انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه؛آزمایشی و گواه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، آزمون سنجش میزان یادگیری درس ریاضی بود کهروایی آن با استفاده از روش دلفی تامین شد و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برابر 0.83 به دست آمد وسپس داده های حاصل از اجرای آن با نرم افزار spss21 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد یادگیری از طریق ایستگاه چرخشی بر مهارت حل مسیله t=2.69, P<0.05 (ویادسپاری) t=5.80, P<0.001  دانش آموزان در درس ریاضی تاثیر دارد و موجب بهبود آن می شود. همچنین؛ یافته هایپژوهش دلالت بر این داشت که تفاوت معنا داری میان استفاده از روش ایستگاه چرخشی با روش سنتی تدریس دریادگیری مهارت حل مسیله وجود ندارد (t=0.82, P>0.05) اما این تفاوت درخصوص مولفه یادسپاری معنادار بود. (t=3.26, P<0.05)

    نتیجه گیری

    براین اساس می توان نتیجه گرفت که استفاده از روش های نوین همچون روش ایستگاه چرخشی برایدانش آموزانی با اختلال طیف اتیسم که در یادگیری با مشکلاتی مواجه هستند، می تواند باعث بهبود عملکرد درسی ویادگیری بیشتر آنان شود.

    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، اختلال طیف اتیسم، ایستگاه چرخشی، حل مسئله، یادگیری
  • محدثه باقی*، کبری عالی پور، بهزاد امرایی، حسین سوری صفحات 37-46
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش ایما گوتراپی بر انعطاف پذیری شناختی و اجتناب شناختی مادراندارای فرزندان کم توان ذهنی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و با به کارگیری طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماریمتشکل از تمام مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی شهر بیرجند در سال 1402 - 1401 بود. از میان جامعه آماری بااستفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 28 مادر داری فرزند کم توان ذهنی انتخاب، و به صورت تصادفی در قالب 2 گروه آزمایشی  14  و گواه  14  جایگزین شدند. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال  2010  و اجتناب شناختی سکستون و دا گاس  2008  استفاده شد. گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه ی 9 دقیقه ای تحت آموزش ایما گوتراپی قرار گرفت، درحالی که گروه گواه آموزشی دریافت نکرد.داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که آموزش ایما گوتراپی بر بهبود انعطاف پذیریشناختی و کاهش اجتناب شناختی آزمودنی ها اثربخش بوده است (01 /P>0).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش حا کی از کاربرد مفید رویکرد آموزش ایما گوتراپی در بهبود انعطاف پذیری شناختی وکاهش اجتناب شناختی مادران دارای فرزند کم توان ذهنی بود.

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، انعطاف پذیری شناختی، ایما گوتراپی، کم توان ذهنی، مادران
  • فاطمه سلیمی نوه، ویدا اندیشمند* صفحات 47-54
    زمینه و هدف

    آموزش یکپارچگی حسی به افزایش تمرکز و توجه منتهی می شود. پژوهش حاضر با هدف اثربخشیآموزش یکپارچگی حسی-حرکتی بر ارتقا کارکردهای اجرایی توجهی دانش آموزان با اختالل یادگیری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری اینپژوهش را تمامی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری مراجعه کننده به مرا کز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری شهررفسنجان در سال 99 - 98 تشکیل دادند؛ نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در 2 گروه آزمایشی  15 نفر (و گواه) 15 نفر  قرار گرفتند. پرسشنامه هایی که جهت جمع آوری اطلاعاتاز گروه نمونه درنظر گرفته شد عبارت بودند از: مقیاس هوشی وکسلر  1973  و پرسشنامه کارکردهای اجرایی فرم والدین 2000 . برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون، میانگین نمرات کارکردهای اجرایی در گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه به صورت معناداری افزایش یافت (01 / p> 0).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گیری کرد که آموزش یکپارچگی حسی- حرکتی بر افزایش کارکردهای اجرایی دانش آموزان بااخت الل یادگیری موثر است.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری. دانش آموزان، کارکردهای اجرایی، یکپارچگی حسی- حرکتی
  • منصوره قراگوزلو، هانیه کلانتری دهقی* صفحات 55-68
    زمینه و هدف

    کاربرد اصل تا کید در پیام های آموزشی کمک زیادی به غلبه بر اخت الل خواندن می کند. پژوهش حاضربا هدف مقایسه روش های تا کید دیداری در آموزش به کمک رایانه بر عملکرد خواندن و آ گاهی واج شناختی کودکاننارساخوان در شهر ملایر انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع شبه تجربی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامیدانش آموزان 7 تا 11 ساله نارساخوان شهر ملایر بود. 60 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در 4 گروه 3 گروه آزمایشیو 1 گروه گواه جای داده شدند. ابزارهای اندازه گیری آزمون خواندن و آ گاهی واج شناختی بودند. مداخله صورت گرفته ارایه ای محقق ساخته در برنامه پاورپوینت بود که در آن کلمات به 3 حالت: حرف به حرف و متوالی، با تا کید درونی، و باتا کید بیرونی نمایش داده می شدند. پس از اجرای پیش آزمون در تمامی گروه ها، نمونه ها در 3 گروه آزمایشی به مدت 5 هفته و مجموعا 10 جلسه مداخله ها را در کنار دیگر آموزش های رایج مرا کز اختاللات یادگیری دریافت کردند و در پایان 10 جلسه ازتمامی گروه ها پس آزمون به عمل آمد و میانگین ها با استفاده از آزمون کواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش آشکار ساخت که بین روش ارایه متوالی، تا کید درونی، و تا کید بیرونی در آموزش به کمک رایانه بردقت خواندن کودکان نارساخوان تفاوت معناداری وجود ندارد، اما، بر سرعت و درک مطلب خواندن و آ گاهی واج شناختی تفاوت معناداری به دست آمد.

    نتیجه گیری

    کاربرد این شیوه ی ارایه در کنار سایر آموزش های مرا کز اخت اللات یادگیری و بررسی اثربخشی این روش درارایه جم الت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آ گاهی واج شناختی، آموزش به کمک رایانه، تا کید بیرونی، تا کید درونی، خواندن، نارساخوان
  • ثریا رمضان زاده* صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    نابینایی تغییرات زیادی در زندگی فرد به وجود می آورد و باعث بروز برخی مشکلات روان شناختی واجتماعی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی بر هوش هیجانی و حرمت خوددانش آموزان بود.

    روش

    روش پژوهش، آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان نابینای تلفیقی فرا گیر مدارس پذیرا و استنثنایی شهر ساری بود که در سال تحصیلی 98 - 1397 و درمقطع راهنمایی مشغول به تحصیل بودند که با روش نمونه گیری هدف دار انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه جایگزین شدند. در پیش آزمون و پس آزمون آزمودنی ها، با استفاده از پرسشنامه حرمت خود کوپر اسمیت  1967 و هوش هیجانی شرینگ  1996  مورد ارزیابی قرار گرفتند. به گروه آزمایشی در 12 جلسه 90 دقیقه ای مهارت های اجتماعی -هیجانی آموزش داده شد. در این مدت گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در مرحله بعد از مداخله میانگین نمرات هوش هیجانی و حرمت خود گروه آزمایشی به طورمعناداری بیشتر از گروه گواه بود (0001 /P>0).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی باعث بهبود هوش هیجانی و حرمت خود نوجوانان نابینا شد؛ بنابراین توجه به متغیرهای هوش هیجانی و حرمت خود ضروری است و برنامه ریزی برای ارایه آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی به این گروه ازافراد اهمیت ویژه دارد.

    کلیدواژگان: حرمت خود، دانش آموزان دختر نابینا، مهارت های اجتماعی-هیجانی، هوش هیجانی
|
  • Hamid Alizadeh*, Monireh Azizi, Kambiz Poushaneh, Parisa Tajali Pages 9-25
    Background and Aim

    Because Joint attention provides the basis for learning core skills such as language,social communication, playfulness, mind theory, and behavior theory, it has become a target for therapeuticintervention for children with autism spectrum disorder. Therefore, the purpose of this study is to identifyand develop the components of a joint attention education program with a synthesis research approach andbased on the principles of timely intervention for children with autism spectrum disorder.

    Method

    used in this research is qualitative and Synthesis Research. The statistical community of researchsynthesis in this research includes all articles, theses and studies on joint attention training for children withautism spectrum disorder. that with that with the keywords of joint attention training; Joint attention programand autism spectrum disorder through search engines and English-language scientific resource databasesincluding Pup Med, Embase, PsycINFO, ProQuest, Google Scholar, Science Direct, Springer and the keywordsin addition to the above keywords of joint attention training and joint attention program were searched throughMagiran and SID Persian language databases.. Among these, there are 34 research articles in English andPersian, which were selected from among 60 published articles in the period from 2010 to 2021.

    Results

    After analysis, coding and classification, the research results showed indicators. The componentsof joint attention training for children with autism in the age range of 3 to 5 years have been extracted basedon the components arising from the study of theoretical foundations and research background in the form ofresearch synthesis. Accordingly, joint attention training based on seven basic categories, including attentionrecognition, initiation of joint attention; Response to shared attention; Initiation of behavioral requests;Response to social interaction; The beginning of social interaction and response to behavioral requests issolid, and joint attention exercises and training activities can be designed, implemented and evaluated basedon these components. The content validity of the program in the Waltz and Basel method is generally equal to0.84, which indicates the appropriate and acceptable content validity for this program.

    Keywords: Children with Autism Spectrum Disorder, Joint attention, Joint attention program, joint attentiontraining
  • Mahdi Mahmodi* Pages 26-36
    Background & Purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of learning through arotating station on problem solving and memorization skills in mathematics and compare it with the traditionalmethod in seventh grade students with autism spectrum disorders.

    Methods and Materials: 

    The research method is quasi-experimental in which a pre-test-post-testdesign with a control group is used. The statistical population included all seventh grade students withautism spectrum disorders in two districts of Tehran in the academic year 1398-99 and numbered 30people. Selected from the available sampling method for seventh grade students and randomly divided intotwo groups; Were tested and witnessed. Data collection tool in this study was a test to measure the learningof mathematics, the validity of which was provided using the Delphi technique and its reliability was obtainedusing Cronbach's alpha test equal to 0.83.

    Results

    Findings showed that learning through a rotating station has an effect on students' problem solvingskills (t = 2.69, P <0.05) and memorization (t = 5.80, P <0.001) in mathematics and improves it.

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that the use of new methods such as the rotating stationmethod for students who have disorders such as autism and are facing problems in learning can improvetheir academic performance and learn more.

    Keywords: Autism Spectrum Disorders, Combined Education, Learning, Problem Solving, Rotation Station
  • Mohaddese Baghi*, Kobra Alipor, Behzad Amraei, Hossin Souri Pages 37-46
     Background & Purpose

    The aim of this research was the effectiveness of imago therapy training oncognitive flexibility and cognitive avoidance of mothers with mentally retarded children.

    Materials and Methods

    The method of this research was semi-experimental and was carried out usinga pre-test-post-test design with a control group. The statistical community consisted of all mothers withmentally retarded children in Birjand city in 2022-2023. 28 mothers of intellectually disabled children wereselected from among the statistical population using the available sampling method, and they were randomlyreplaced in the form of two experimental (14) and control (14) groups. In this research, in order to collectresearch data, cognitive flexibility questionnaire by Dennis and Vanderwaal (2010) and cognitive avoidanceby Sexton and Dagas (2008) were used. The experimental group underwent imagotherapy training for 10sessions of 9 minutes, while the control group did not receive the training certificate. The data were analyzedthrough multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of the research data analysis showed that imago therapy training was effective inimproving cognitive flexibility and reducing cognitive avoidance of subjects (P<0.01).

    Conclusion

    The results of this research indicated the useful application of imago therapy training approachin improving cognitive flexibility and reducing cognitive avoidance of mothers with intellectually disabledchildren.

    Keywords: cognitive avoidance, cognitive flexibility, Imago therapy, mental retardation, mothers
  • Fatemeh Salimi, Vida Andishmand* Pages 47-54
    Introduction

    Sensory integration training leads to increased concentration and attention. The aim of thisstudy was to evaluate the effectiveness of sensory-motor integration on improving executive attentionfunctions in students with learning disabilities.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttestdesign with a control group. The statistical population of this study consisted of all students with learningdisabilities who referred to learning disabilities educational centers in Rafsanjan in the year 1998-99;The research sample consisted of 30 people who were selected by available sampling method and wererandomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people). The questionnairesthat were considered to collect information from the sample group were: Wechsler IQ Scale (1973) andParent Form Executive Performance Questionnaire (2000). Analysis of covariance using SPSS softwareversion 22 was used for statistical analysis of data.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, the mean scores of executive functions in theexperimental group increased significantly compared to the control group (p <0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that sensory-motor integration training is effective in increasing theexecutive functions of students with learning disabilities.

    Keywords: Sensory-motor integration, executive functions, students, learning disability
  • Mansoureh Gharagozlu, Haniyeh Kalantari Dehaghi* Pages 55-68
     Background & Purpose

    Employing the principle of emphasis in educational messages helps a lot toovercome reading disorders. the aim of This study was comparing visual emphasis methods in computerassisted insruction on reading performance and phonological awareness of dyslexic children.

    Materials & Methods

    The method of research was quasi-experimental with a pre-post-test design witha control group. The statistical population includes all 7 to 11-years-old dyslexic students of Malayer, whoreceived services in learning disorders centers. 60 students were selected by random sampling and placedin four groups (3 experimental and 1 control group). The measurement tools were reading and phonologicalawareness tests. The intervention was a researcher-made presentation in the PowerPoint, that presentedwords in three forms: letter by letter and consecutive, with internal emphasis, and with external emphasis.After conducting the pre-test in all groups, the samples in 3 experimental groups received interventionsfor 5 weeks and in total 10 sessions along with other common trainings in centers. Then, post-test wasperformed for all groups and the means were analyzed using the multivariate covariance test.

    Results

    The results revealed that there was no significant difference between the sequential presentationmethod, internal emphasis, and external emphasis on the reading accuracy of dyslexic children, while therewas a significant difference on their reading speed and comprehension, as well as phonological awareness.

    Conclusion

    It is recommended to use this method of presentation along with trainings of learning disabilitycenters and to check the effectiveness of this method in presenting sentences.

    Keywords: computer-assisted instruction, dyslexia, external emphasis, internal emphasis, reading, phonological awareness
  • Soraya Ramezanzadeh* Pages 69-82
    Background

    Blindness causes many changes in students' lifestyles and causes some psychologicaland social problems. The aim of this study was to investigate the Effectiveness of social- emotional skillstraining on emotional intelligence and self-esteem of blind students.

    Method

    The research design was quasi experimental and was a pre-test-post-test and follow-up designwith a control group. The statistical population included all blind students of the combined and exceptionalschools of Sari, who were studying in the academic year of 2018-2019 and in the middle school years, andthey selected by targeted sampling method and replaced by random sampling in the experiment and controlgroups. In the pre-posttest participants, using the Sybershring Emotional Intelligence Questionnaire (1996)and Cooper smith Self-esteem Inventory (1967) was evaluated. The experimental group was taught in 12sessions of social-emotional skills Training. Whereas, the control group did not receive any training. Thedata collected were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance test showed that in the post-intervention phase,the mean score of emotional intelligence and self-esteem of the experimental group was significantly higherthan the control group (P <0.0001).

    Conclusion

    The social-emotional skills training program improved the emotional intelligence and selfesteemof blind adolescents; therefore, it is necessary to pay attention to variables such as emotionalintelligence and self-esteem and plan to provide social-emotional skills training to this group of People areespecially important.

    Keywords: Blind Students, Emotional Intelligence, Self-Esteem, Social-Emotional Skills